AROMATUM  garšvielas ir augstas kvalitātes garšvielas no visas pasaules. 

    Mūsu piedāvātā klāstā ir Latvijā ražoti garšvielu maisījumi dažādiem ēdieniem bez e-vielām un ķīmiskiem garšas pastiprinātājiem.

Garšviela ir dabas  augs, kas rūpīgi savākts, izžāvēts un sagatavots jūsu galdam. Neatkarīgi no garšvielu maisījuma nosaukuma, garšvielas lietojams arī citos ēdienos, ja vien garšu un smaržu buķete rosina jūsu fantāziju. 

Esiet atvērti jauniem garšas izaicinājumiem, nebaidieties eksperimentēt! 

Mīli sevi, palutini... 

CITRONZĀLE –Sārmains : pH 8,59,0 Sašķeļ taukus, palīdz organisma attīrīšanā un svara samazināšanā.

        Citronzāle - aromātiskā dziedniece.
      Cymbopogon , labāk pazīstams kā citronzāle , ir Āzijas , Āfrikas , Austrālijas un tropisko salu augs. Augu var lietot gan svaigu gan kaltētā veidā.
        Citronzāle ir bagātīga uzturvielu krātuve, kas nodrošina labu veselību.
          Tā satur daudz  vitamīnu , piemēram, A vitamīna , B1 vitamīna (tiamīna), B2 vitamīna (riboflavīns), vitamīns B3 (niacīns), vitamīns B5 ( pantotēnskābe ), B6 vitamīna (piridoksīna), folāts un C vitamīns . Tā  arī nodrošina būtiskas minerālvielas, piemēram, kāliju , kalciju , magniju , fosforu, mangāna , vara , cinka un dzelzs , kas nepieciešami cilvēka ķermeņa veselīgai darbībai. Tas nesatur kaitīgu holesterīnu vai taukus.
            1. Pazemina holesterīnu.
              2. Citronzāle palīdz attīrīt un izskalot kaitīgos toksiskos atkritumus no organisma. Detoksikācija palīdz regulēt dažādus orgānu orgānus, tostarp aknas un nieres, vienlaikus palīdzot samazināt urīnskābes līmeni. Zāļu diurētiskais efekts palīdz palielināt urinācijas daudzumu un biežumu, kas palīdz uzturēt gremošanas sistēmas veselību,  tauku uzkrāšanos.
                3. Svara samazināšanai  - Citronzāle satur citrālu, kas ir pierādīts kā efektīvs līdzeklis cīņā pret aptaukošanos. Tas novērš tauku uzkrāšanos un veicina uzglabātās enerģijas izmantošanu, kas palīdz novērst uztura izraisīto svara pieaugumu. Tas veicina veselīgu metabolismu un uzlabo taukskābju oksidēšanos organismā.
                  4. Citronzāle ir efektīva dažādu vēža veidu ārstēšanā, neietekmējot veselīgas normālas ķermeņa šūnas. Pētījumi, kas tika veikti, lai pierādītu citronzāles pretvēža darbību, ir parādījuši daudzsološus rezultātus ādas vēža profilaksē .
                    5. Kuņģa darbības traucējumi – Citronzāle  novērš kuņģa un zarnu trakta traucējumus, piemēram, kuņģa čūlas, palīdz stimulēt zarnu darbību un uzlabo gremošanu. Zāļu pretiekaisuma īpašības ir izdevīgas, lai ārstētu aizcietējumus , čūlas kolītu, caureju , nelabumu un kuņģa sāpes.
                      6. Ārstē bezmiegu  - Citronzāles  ēteriskā eļļa  palīdz nomierināt muskuļus un nervu saspringumus.  Pētījumi ir parādījuši, ka zāļu tējai ir nomierinošas un hipnotiskas īpašības, kas palīdz palielināt miega ilgumu.
                        7. Elpošanas traucējumi - Citronzāle tiek plaši izmantota Ājurvēdas medicīnā tās dziedinošo efektu , ārstējot klepus un saaukstēšanos.  Līdztekus citām lietderīgām sastāvdaļām tajā esošais C vitamīna saturs palīdz atbrīvoties  no deguna blaknēm, gripas un citiem elpošanas traucējumiem, piemēram, bronhiālās astmas .
                          8. Samazina sāpes  - Citronzāle  atvieglo sāpes un diskomfortu, ko izraisa galvassāpes un migrēnas. Tās sastāvā esošās fitoārie līdzekļi uzlabo asinsriti un palīdz mazināt spazmas, muskuļu krampjus , sastiepumus un muguras sāpes . Tas ir vērtīgs, ārstējot sporta brūces, ieskaitot dislokācijas, iekšējos ievainojumus un sasitumus .
                            9. Citronzāle ir izrādījusies efektīva , ārstējot 2. tipa cukura diabētu. Pētījumi parādīja, ka tajā esošais citrāls palīdz uzturēt optimālu insulīna līmeni un uzlabot glikozes toleranci organismā.
                              10. Palielina imunitāti - Citronzāle palīdz atjaunot svarīgas ķermeņa  sistēmas darbības, tostarp gremošanas, elpošanas un nervu sistēmas. Tā palīdz labāk absorbēt barības vielas un stiprināt organisma imūnās aizsardzības mehānismu. Pētījumi liecina, ka citronzālei piemīt pretiekaisuma iedarbība.
                                11. Ādas aprūpe - Citronzāle  ir novērtēta  kā labs ādas toniks, tā  padara efektīvu ādas tīrīšanu  taukainai un pinnēm tendētas ādas kopšanā, jo tā savelkošas un antiseptiskas īpašības. Tas palīdz nostiprināt ādas audus un tonizēt poras, vienlaicīgi arī sterilizējot tās.
                                  12. Ārstē tūsku - Citronzāle ir efektīva, ārstējot ūdens aizturi vai tūsku.
                                    13. Aromterapija
                                      14. Aptaukošanās - Citronzāle satur citrālu, kas ir pierādīts kā efektīvs cīņā pret aptaukošanosTas novērš vēdera tauku uzkrāšanos un veicina uzglabātās enerģijas izmantošanu, kas palīdz novērst uztura izraisīto svara pieaugumu. Tas veicina veselīgu metabolismu un uzlabo taukskābju oksidēšanos organismā.
                                        15. Ķermeņa smaka - Citronzāle tiek izmantota dezodorantu ražošanā, pateicoties tās tīrīšanas un antibakteriālas īpašībām, kas palīdz apkarot nepatīkamu ķermeņa smaku un novērš sēnīšu un baktēriju infekcijas. To var arī pievienot kāju vanniņām.
                                          16. Kulinārijas izmantošana - Neatkarīgi no tautas medikamentiem citronzāle tiek plaši izmantota Āzijas virtuvē, it īpaši Vjetnamā, Taizemē un Malaizijā. To lieto garšu pievienošanai tādiem dzērieniem kā tējas, karijs un zupas, kā arī plaši izmanto pudiņu, gaļas produktu, konfekšu un ceptu izstrādājumu gatavošanā.
                                            Citi lietojumi
                                              Citronzāle tiek izmantota, ražojot  smaržas, dezodorantus, pulēšanas līdzekļus, sveces un vaskus. To lieto arī, lai pievienotu aromātu ziepēm un kosmētikas līdzekļiem.
                                                Hidrofobiskas īpašības : citronzāle tiek izmantota, lai saglabātu senos palmu lapu manuskriptus un aizsargātu tās no mikroorganismu izraisītiem bojājumiem.
                                                  Dzīvnieku produktos  citronzāle tiek izmantota, ražojot šampūnus un kopšanas produktus mājdzīvniekiem, jo tai piemīt  atbaidīšanas ietekme uz mušām un ērcēm.
                                                    Pagatavošana :   1 tējkaroti tējas aplej ar 250ml karstu ūdeni, ļauj , lai 10 minūtes ievelkās. Tējas stiprumu var regulēt, pievienojot vairāk ūdens.

                                                    KURKUMA VESELĪBAI UN LIELISKS ANTINOVECOŠANAS LĪDZEKLIS 

                                                    • Kurkumu var gan ēst, gan likt uz sejas, lai būtu skaists.
                                                    • Lielisks pretvēža līdzeklis, nostiprina imunitāti, kurkuma ir dabisks antibiotiķis,
                                                    • Kurkuma asinīs pazemina holesterīna un cukura līmeni,
                                                    • Tā ir lielisks antioksidants – pretiekaisuma līdzeklis un antiseptiķis,
                                                    • kurkuma labi ietekmē organismu pēc apstarošanas un aknu cirozes un alcheimera slimības gadījumos,
                                                    • Veicina gremošanu un nomāc vēlmi pēc saldumiem un pārlieku taukainiem ēdieniem,
                                                    • m laikiem tiek uzskatīta par līdzekli, kas saglabā jaunību un skaistumu.
                                                    • Kurkuma nostiprina sejas ādu, padara to elastīg
                                                    • Kurkuma pasargā aknas no dažādām toksiskām vielām,
                                                    • Cīnās ar ādas pigmentāciju un tai piemīt antiseptiskas īpašības.
                                                    • Kurkuma palēnina matiņu augšanu uz sejas.
                                                    • Saplaisājušiem papēžiem palīdz kurkumas un rīcineļļas maisījums( der arī kokosriekstu eļļa).

                                                    JŪRAS KĀPOSTI JEB LAMINĀRIJAS

                                                        Šis augs ir viena no milzīgākajām jūras aļģēm. Laminārijas lapas sasniedzot pat 40 metru garumu.

                                                    • Jūras kāpostus iegūst Tālajos Austrumos, Klusajā okeānā. Latvijā laminārijas ieved no Sahalīnas vai Ķīnas. Arī japāņi ir lieli jūras kāpostu ēdienu cienītāji, eiropiešu virtuvē tie savu vietu sāk palēnām iekarot.
                                                    • Jūras kāposti ir ļoti bagāts mikroelementu avots. Tajos ir kālijs, kalcijs, magnijs, dzelzs utt.
                                                    • Visvērtīgākais šajā elementu sarakstā ir jods. Viena tējkarotīte sasmalcinātu jūras aļģu dienā - un joda devas dienas norma tiek uzņemta. Jods cilvēka organismam ir vajadzīgs normālai vairogdziedzera darbībai. Tas izstrādā specifiskus hormonus un, ja ir joda problēma, tad nenotiek hormonu sintēze un ir inertāka (lēnāka) vielmaiņa.
                                                    • Tradicionālā resnu cilvēku taisnošanās taču vienmēr ir tāda - man ir nepareiza vielmaiņa. Tāpēc jau jūras kāpostus tirgū izvēlas dāmas, kas vēlas veicināt vielmaiņu, regulēt savu svaru. Daktera Tupiņa pieredze rāda, ka, uzturu bagātinot ar jodu, tas atstāj ietekmi uz svara samazināšanas procesiem.
                                                    • Jūras kāpostos ir olbaltums (0,9%). Tā nav pārāk daudz, bet tajā ir visas neaizstājamās aminoskābes. Jūras kāpostos nav daudz tauku (0,2%).
                                                    • Laminārijās ir B grupas vitamīni. Jūras kāpostos pietiekami lielā koncentrācijā ir kālijs.
                                                    • Jūras kāposti lieliski var aizstāt sāli.
                                                    • Laminārijās ir kālija hlorīds, kas ir labāks par nātrija hlorīdu. Kādreiz no jūras kāpostiem tika taisīts pat sāls aizvietotājs.
                                                    • A.Tupiņš vislabprātāk šo produktu izmanto kaltētā veidā, pēc tam samaļot kafijas dzirnaviņās un kā garšvielu vai piedevu pievienojot dažādiem salātiem.
                                                    • Visvienkāršākais variants - kāpostus sasmalcināt un pievienot citiem salātiem kā piedevu, sāls aizvietotāju vai uztura bagātinātāju.
                                                    • Jūras kāpostus salātos sajauc ar svaigiem burkāniem. Tiem, kas vēlas pikantāku uzkodu, zinātāji iesaka laminārijai pievienot t.s. korejiešu burkānus (ar ķiplokiem un garšvielām   marinētus burkānus).
                                                    • Jūras kāpostus var vārīt un sautēt. Šādi pagatavotus, tos izmanto kā pamatēdienu, pievienojot citiem dārzeņiem vai rīsiem.
                                                    • Žāvētos jūras kāpostus pirms lietošanas uz nakti ieliek aukstā ūdenī, kuru pirms vārīšanas nolej

                                                    AGARS

                                                    Piemērots: zupu, mērču, ķīseļu iebiezināšanai, želeju, krēmu un dažādu saldo ēdienu pagatavošanai.

                                                      1 tējkarote agara uz 0,5litra šķidruma.

                                                      Produktu lietošana:

                                                      Ar 1 tējkaroti var sarecināt 500g augļus vai 500ml šķidruma.

                                                       Iebērt agaru aukstā ūdenī un labi samaisīt. Ļaut ievilkties 1-2 minūtes. Pēc tam vienmērīgi maisot vārīt apmēram 2 minūtes. Trauku noņemt no plīts un ļaut nedaudz atdzist. (Agars sāk sarecēt pie aptuveni 40ºC un pilnīgi sacietē tiklīdz tas ir atdzisis). Tālāk gatavot pēc receptes.

                                                      Piezīme: Vēlams skābos augļus, piemēram, jāņogas vai cidonijas, sajaukt ar saldiem augļiem! Tīra citronu sula nesarecē.

                                                    SUMAKS   jeb etiķkoka ogas

                                                    • Gar­šī­gā un ve­se­lī­gā garš­vie­la su­maks, ko pie­dā­vā Aus­tru­mu vir­tu­vē
                                                    • Sumaks dod  skā­be­nu gar­šu un bie­ži vien to iz­man­to cit­ro­na vie­tā.
                                                    • Ēdie­nam su­maks dā­vā ro­zā, bet pie­vie­nots lie­lā­kā dau­dzu­mā – ķirš­sar­ka­nu krā­su. Su­ma­ka sa­stā­vā ir ta­nīns (4 pro­cen­ti) un augļ­skā­bes, kas ie­tek­mē gar­šu.
                                                    • Garš­vie­las sa­stā­vā at­ro­da­mi arī anti­ok­si­odan­ti, tai rak­stu­rī­gas anti­bak­te­ri­ālas īpa­šī­bas.
                                                    • Su­maks ir no­pēr­kams kal­tēts.  Pie­vie­no­jams pie zivs, put­na ga­ļas, ma­ri­nā­dēm, sa­lā­tiem, pākš­au­gu ēdie­niem, ke­ba­ba, var iz­man­tot arī šaš­li­ka ma­ri­nā­dei, kā arī spēj uz­la­bot mēr­ces gar­šu. Tur­ci­jā un Irā­nā ar šo garš­vie­lu ap­kai­sa rī­sus. Tas ir po­pu­lārs pie de­ser­tiem, jo pie­šķir pi­kan­tu gar­šu un īpa­šu aro­mā­tu.
                                                    • Lie­lis­ka uz­ko­da iz­nāk, ja su­ma­ku sa­jauc ar sī­po­liem. Ori­ģi­nā­lu iz­ska­tu ie­gūst ar to pār­kai­sī­tas sviest­mai­zes. Ar mal­tām su­ma­ka ogām mēdz pār­kai­sīt liel­lo­pa ga­ļu, kas pie­šķir pa­tī­ka­mu aug­ļu skā­be­nu­mu.
                                                    • Su­ma­ka aug­ļi ie­de­ras arī hu­mu­sā, zir­ņu un pu­pi­ņu zu­pās. Var mē­ģi­nāt sa­jaukt su­ma­ku ar mel­na­jiem pi­pa­riem un ti­mi­ānu, un tad mai­sī­ju­mu var pie­vie­not pie cūk­ga­ļas ēdie­niem. In­te­re­sants mai­sī­jums iz­nāk arī kom­bi­nā­ci­jā ar ma­jo­rā­nu. Su­ma­ku ēdien­rei­zēs var no­vie­tot garš­vie­lu trau­kā līdz­ās pi­pa­riem un sā­lim.
                                                    • Su­ma­ku ie­tei­cams gla­bāt ne il­gāk par ga­du sau­sā un tum­šā vie­tā slēg­tā trau­kā.
                                                    • Su­maks jā­pie­vie­no pie ēdie­na ter­mis­kās ap­strā­des bei­gās. Tas jā­da­ra uz­ma­nī­gi, lai ēdie­nu ne­pa­da­rī­tu pā­rāk skā­bu.
                                                         Marināde Jēra un aitas gaļai:  
                                                                   1 kg jēra vai aitas gaļa, 
                                                                  200 gr. Speķis, 
                                                                  1 ēdk. malts koriandrs,
                                                                   1 ēdk.    kumins, sāls 1 tējk., sīpols 1 tējk., sumaks 1 ēdk.
                                                    • Cūkgaļas marinādei pievienojams sumaks 1 tējkarote.
                                                    • Sumaku var pievienot pēc garšas. Katram pēc patikas.
                                                    Ļaujieties eksperimentēt!

                                                    KANĒLIS – Ko Jūs nezinājāt par kanēli ?  

                                                    Tas ir svarīgi, jo augsts cukura līmenis asinīs noved pie arvien jaunu un jaunu tauku uzkrājumu veidošanās. Kanēli var arī izmantot cukura vietā, jo tam ir dabiska salda garša.

                                                    Šodien vispopulārākie ir četri kanēļa veidi:

                                                    Ceilonas – vai savādāk to sauc dižciltīgo kanēli vai īsto kanēli. Šodien to audzē Indijā, Indonēzijā, Malaizijā, Brazīlijā, Gvinejā, Martinikā un Reinjonā. Ceilonas kanēlis ir ļoti trausls, ar smalku, maigu aromātu. Tā garša ir saldena, mazliet asa, sildoša.

                                                    Ķīnas – tā dzimtene skaitās Dienvidķīna. To pazina jau 2800 gadā p.m.ē. Šī kanēļa garša ir daudz asāka kā Ceilonas kanēlim, saldena, sīvi-savelkoša, mazliet dedzinoša.

                                                    Malabāras – vispirms parādījās Indijā. Tagad tas aug arī Birmā.

                                                    Cinamons vai pikantais kanēlis aug Maluku salu plantācijās. To audzē arī Indonēzijā. Cinamonam ir izteiktāks kanēļa aromāts un pikanta garša ar asuma niansi.

                                                    • Kanēļa koka mizai piemīt daudzējādas ārstnieciskas īpašības. Kanēlim piemīt antiseptiskas, urīndzenošas, attīrošas, pretmikrobu un stimulējošas īpašības. Tas normalizē kuņģa un zarnu trakta darbību, var kalpot kā drudzi mazinošs, atkrēpojošs un pretsāpju līdzeklis.
                                                    • Kanēļa eļļa ir labs pretcērmju līdzeklis, kopā ar medu tā palīdz pret ēdi, var, atkarībā no lietošanas intensitātes, nomierināt vai stimulēt nervu sistēmu. Palīdz arī, pret kukaiņu kodumiem.
                                                    • Tiek uzskatīts arī, ka kanēļa smarža piepilda ķermeni un garu ar siltumu, novērš vientulības, sastinguma un baiļu sajūtas, pastiprina iedvesmu, rada mājīguma sajūtu.
                                                    • Arī rīta kafija uzmundrinās daudzreiz efektīvāk, ja tai tiks pievienota kanēļa standziņa un pustējkarote kakao pulvera.
                                                    • Kanēļa aromāts uzlabo darbaspējas.
                                                    • Tēja ar kanēli spēj cilvēku dažās stundās atbrīvot no saaukstēšanās simptomiem.



                                                    0
                                                    AROMATUM  2018            Jebkuru materiālu pārpublicēšana bez AROMATUM.LV atļaujas aizliegta. 

                                                     .